tirsdag 1. mars 2016

Fordypningsoppgave

Birgit Fostervold

I ukene 5 - 7 har jeg jobbet med en fordypningsoppgave i trykk og foto. Fotografen jeg valgte var Birgit Fostervold. Hun er en hobbyfotograf og tar bilde av forlatte ting. Dessverre har jeg ikke noe mer informasjon om henne i og med at det ikke står noe om henne på bloggen hennes, og jeg fikk heller ikke noe kontakt med henne. 

 

Jeg valgte Birgit for jeg syntes det er spennende at hun fotograferer forlatte ting, og jeg ble veldig inspirert av bildene hennes. 


Bilde analyse


En del av fordypningsoppgavenen var også at vi skulle velge ut et bilde av fotografen og analysere det. Bildet er tatt av hobbyfotografen Birgit Fostervold, og ble publisert på bloggen hennes, forlatt.no, den 14. august 2015.

Bildet er av et gammelt, forlatt soverom. I bakgrunnen av bildet, på høyre siden, er det to store vinduer uten glass i rammene, med opphengte gamle og slitte gardiner. I vinduet til venstre i bakgrunnen er det en ramme som står på skrått i vinduet. Foran vinduet til høyre er det en seng som er snudd slik at madrassen går mot veggen, og vi ser plankene under sengen. Rett foran denne sengen ligger det en liten planke, kanskje det var en del av sengen?
I forgrunnen av bildet er det to senger som er slått sammen og danner en dobbeltseng. Sengene er lagd av tre og madrassen er tynne, fine og ser overraskende nye ut. Oppå den fremste sengen ligger det en bilderamme med en rektangulær, svart boks oppå. På gulvet bak sengen ligger det en gammel avis. Det er et stort vindu på venstre siden av bildet, bak sengen, uten glass i rutene. Dette vinduet har også gardiner, men disse er ikke slitte. Vinden blåser inn gjennom vinduet og blåser opp gardinene sånn at de kommer over sengene. En gul og gammel lampe henger fra taket i forgrunnen på høre side.
Plankene på veggen er malt i en utvaska rosa farge, og ligger vannrett. Noen av plankene er også slitt og gamle. Dette kan man se i forgrunnen på venstre side av bildet. Gulvet er av tre, men er grått og ser trist ut. I taket ser vi bjelker som går loddrett, og hele taket er farget i hvit men kunne trengt et strøk til, for det har flekker. Inne på soverommet er det kalde farger, mens ute er det sol og varme farger.

Dette bildet er et poesi bilde, for bildet åpner for flere tolkningsmuligheter og bringer følelser i betrakteren. Bildet skaper en kald følelse inni meg når jeg ser det. Fargen på veggene er veldig svak, utvasket rosa og gulvet er grått og trist. Sengene står tomme uten dyne og pute, og rommet er generelt ganske tomt. Men av håp kommer også fram i meg. Det er sol og varme utenfor, og vinden prøver å trenge seg inn i rommet, gjennom vinduet til venstre, for å prøve å gjøre det litt varmere.
Bildet kan også bli tolket som at alt ikke er så greit i dette huset. Det er en seng som er veltet, gardinene er slitt og rommet er veldig tomt. Men på utsiden er alt perfekt. Sola skinner, det er varmt og alt er perfekt. De som bor i dette huset har det ikke bra, men dette kan ingen få vite for alt skal være så perfekt.

Her er det masse linjespill i bildet. Fotografen har kanskje valgt å ta bildet litt skrått med vilje, for det er så mange linje som påvirker hverandre her, og det skaper et lite kaos. Ved at bildet er litt skrått faller dette kaoset litt mot venstre og legger fokus på gardinene som blåser opp og.Etter å ha blitt inspirert av bildene til Birgit Fostervold, gikk jeg ut og tok noen bilder. Jeg måtte lete litt, men fant etter en stund forlatte ting på Vegårshei. 

Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/4.5
Eksponeringstid: 1/100 sek
ISO: 800Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/3.5
Eksponeringstid: 1/100 sek
ISO: 800

Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/3.5
Eksponeringstid: 1/100 sek
ISO: 800


Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/3.5
Eksponeringstid: 1/100 sek
ISO: 800

Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/4.5
Eksponeringstid: 1/50 sek
ISO: 1600

Kameramodell: Canon EOS 1100D
F-stopp: f/3.5
Eksponeringstid: 1/500 sek
ISO: 800


Egenvurdering 

Disse ukene har vært litt utfordrende, men veldig lærerike! I begynnelse var det utfordrende for jeg hadde litt problemer med å finne forlatte ting. Men da jeg derimot fant forskjellige forlatte hus og bygninger ble det veldig lærerikt. Jeg fikk utforske et tema jeg har hatt mye interesse for, og det er veldig spennende å se på ting som bare har blitt forlatt og som har en historie bak seg. 
I denne perioden måtte vi jobbe selvstendig, noe jeg synes var helt greit, men var deilig å komme tilbake til en hel klasse igjen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar